Dieta Paleolitica

Dieta Paleolitica imbunatateste metabolismul

Universitatea din California a conceput un studiu pentru a determina efectele dietei paleolitice asupra fiziologiei umane in comparatie cu dieta moderna.  Datorita cerintelor crescute de timp si implicare doar 9 persoane perfect sanatoase au reusit sa duca pana la capat perioada de 17 zile de studiu, din care ultimele 10 zile au fost exclusiv bazate pe paleo-dieta. In aceasta perioada nivelul colesterolului a scazut cu 16%, trigliceridele cu 35 de procente si s-a observat o scadere a tensiunii sangvine, chiar daca niciunul nu avea probleme cu tensiunea. Cantitatile de glucoza din sange si insulina s-au imbunatatit. Nu s-au semnalat scaderi in greutate sau schimbari in paternurile de exercitii fizice pe intreaga perioada de studiu, deci singurele modificari metabolice au fost cele datorate schimbarii de dieta.

Asa cum descrie Prof. Loren Cardain, un mare fan al Dietei Paleolitice: “Genomul uman este foarte bine adaptat la consumul de plante salbatice si vanat si produsele introduse in alimentatia umana in ultima perioada su un potential foarte mare de a fi in dezacord cu genumul uman”. Acest mini studiu sugereaza ca, cel putin pe termen scurt, dieta poate fi incercata cu un potential de succes foarte crescut.

“Drept urmare, care sunt recomandarile? Reducerea consumului de produse alimentare puternic procesate sau preparate si cresterea cantitatilor de fructe proaspete, vegetale, alune, carne slaba si peste”, a concluzionat Cordain. Toate acestea fac sens si nu degeaba sunt din ce in ce mai multi fani ai acestei diete. Pentru mai multe informatii despre Dieta Paleolitica, poti intra pe paleodiet.com.

Ce inseamna toate acestea?

Cred ca dezbaterea asupra dietei perfecte este una pur teoretica. Chiar daca paleo-dieta este in teorie cea mai corecta dieta pentru oameni, nu cred ca as putea trai tot restul vietii fara putina ciocolata sau un vin bun sau cerealele cu lapte de dimineata. Cel mai bine pentru mine este sa incerc o idee foarte noua care inca nu a iesit in lume. Ca principiu, trebuie sa alegi produse de calitate de pe intreg mapamondul si sa le consumi cu placere, cum ar fi: tomate (America de Sud), ceai (China), iaurt (Persia), ciocolata (Elvetia) si combina-le cu multa miscare si exercitii atat pentru corp cat si pentru creier. Nu stiu daca voi incerca una din diete, pentru ca nu imi place sa fiu “programat”, dar nu stii niciodata…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*