Home » Uncategorized » SVADHISTHANA CHAKRA

SVADHISTHANA CHAKRA

SVADHISTHANA CHAKRA(6 petale)
Upanishade: ‘’Svadhistana are forma unui hexagon si este localizata la baza organelor genitale.’’ (cap I, sutra 172)
Gorakshatakam: ‘’ a doua chakra, Svadhisthana este frumoasa precum un rubin natural; acela care mediteaza asupra ei cu privirea fixata asupra varfului nasului este eliberat de pacate.’’
Shat Chakra Nirupa: ‘’in interiorul lui Sushumna, la radacina organelor genitale exista un alt lotus care are o frumoasa culoare purpurie. Pe cele sase petale ale sale se afla fonemele intre Ba si La, iar Bindu (punctul) este suprapus peste fiecare, stralucind aidoma unui fulger. In acest lotus se afla taramul alb, stralucitor al apelor lui Varuna, asezata pe Makara (animal legendar ce seamana cu un aligator) se afla Bija mantra Vam (in legatura cu elementul apa, dupa cum Bija mantra Lam din muladhara este corelata cu elementul pamant). Ea este neprihanita si alba precum Luna in perioada de toamna. [...] Cel care mediteaza asupra acestui lotus fara de prihana, acre se numeste Svadhisthana este de indata eliberat de toate aspectele potrivnice precum dorinta trupeasca, mania, lacomia si celelalte. El devine Stapanul yoghinilor, fiind aidoma Soarelui care lumineaza in intunericul ignorantei. Bogatia cuvintelor sale se revarsa aidoma nectarului, in proza sau in versuri, in discursuri mestesugite.”
Swami Satyananda Saraswati (citeste din carte)

Localizata la 3 degete deasupra organelor sexuale (radacina penisului/clitorisul), aceasta chakra se racordeaza la energia apei si corespunde influentei Lunii si a fortelor magnetice. Coordoneaza instinctele (foamea, setea, sexualitatea si somnul) si confera senzitivitatea si conformismul social in fiinta umana. Blocajele de la acest nivel se manifesta prin probleme emotionale si sentimente de vinovatie de la nivel sexual.

Caracteristici: Svadhisthana chakra guverneaza trairile erotice, amoroase ce difera de instinctul primar de reproducere, caracteristic lui muladhara chakra. La nivelul corpului uman, svadhisthana chakra corespunde zonei rinichilor si organelor genitale.
90% din planeta Pamant este dominata de aceasta vibratie, oamenii sunt in majoritate pe acest nivel ce guverneaza instinctul, sexualitatea, gustul. Traim intr-o lume dominata de instincte, de svadisthana chakra ce genereaza fenomenul de Luna Plina, instincte, emotii, romantismul, filmele Holywood-iene cu o plaja, luna plina, romantism, imaginatie si fantezie. Personalitatea pe svadisthana este corelata cu confuzia, receptivitatea marita, in exces.
Aceasta este chakra socialului, guvernat de fantezie, de aprecierea celor din jur, oamenilor ce nu au o personalitate foarte puternica si care simt nevoia sa devina originali, imbracandu-se ciudat, vospindu-si parul ciudat, doar pt a fi diferiti de cei din jur. Exact asa cum torni apa intr-o forma si aceasta ia forma respectiva, exact in acelasi fel oamenii devin plati si conformisti, mimetici. Cea mai mare frica a persoanei pe svadisthana este de a fi lasata singura, intrucat nu se simte in siguranta. Este apreciat grupul, snobismul, relatiile sociale pt pastrarea unei anumite reputatii sau a demonstra ca esti un bun cetatean, ipocrizia, tine de aceasta chakra. De exemplu, daca acolo unde lucram, toata lumea adora fotbalul, chiar daca noi nu iubim acest sport, pt a nu fi considerati outsideri, pt a nu fi marginalizati este cazul sa emitem idei inteligente sau sa discutam despre fotbal, pretinzand ca suntem interesati de subiect, facand un compromis. La fel si despre diete de slabit sau moda, etc. Paradigma persoanei tipice pe svadisthana este James Bond: este carismatic, traieste periculos, are multe femei frumoase, masini puternice, apare ca un Fat-Frumos in ochii lumii.
Persoana cu nivelul de constiinta aflat pe svadhisthana chakra va dormi timp de 8-10 ore in pozitia fatului, chiar si ca persoana matura.
Daca ne raportam la elementele primordiale, pamantul se dizolva in apa, in acelasi mod, raportat la nivel uman, persoana aflata cu nivelul de constiinta e svadhistana chakra va alege in locul singuratatii si starii defensive, caracteristice lui muladhara chakra, socializarea, iesirea din cercul protector familial, crearea prieteniilor, cautarea distractiei, a contactelor fizice cu cei din jur, iar imaginatia si creativitatea vor creste. Senzualitatea va intra in relatiile fiintei umane, ca si o noua stare de constiinta a dezvoltarii corpului fizic.
Odata ce necesitatea de hranire si adapost sunt implinite, fiinta umana va fi libera sa vizualizeze orice mediu si circumstanta pe care o doreste. Realizeaza chiar faptul ca imaginatia este un element cheie pentru implinirea dorintelor sale. Spre exemplu, imaginand o anume actiune in care mama sa ii ofera un cadou, va opera telepatic, in mod inconstient, inducand mamei sale dorinta de a-i darui ceva.
Aceasta arata faptul ca, fiintele umane active pe svadhistana chakra sunt in general norocoase si se pozitioneaza in situatii favorabile, provenite din imaginatia lor pozitiva. Oamenii primitivi actionau astfel, desenand pe peretii pesterii imagini cu animale pe care sa le vaneze fara dificultate. Prin urmare este extrem de important sa devenim constienti de imaginatia noastra si sa o canalizam pozitiv.
In acelasi timp este necesar sa existe o conformitate intre imaginatie si realitate, pentru a nu face sa apara neconcordante generatoare de conflicte si deci, o sursa de suferinta si conflicte (a-ti vinde sufletul diavolului). O alta eroare ce ar putea fi facuta la acest nivel este aceea a amplificarii capacitatilor corespunzatoare sentimentelor pasionale si prin urmare a diminuarii energiei mentale, a pierderii de sine.
Principala problema a fiintei umane predominant activa pe svadhisthana chakra este data de aproape permanenta necesitate a fanteziei pentru noi impulsuri psihice si fizice.
Gravitatia este cauza pentru care apa va curge in jos si nu in alta directie, de aceea, aceasta a 2-a chakra poate avea un efect de coborare la nivel psihic, cauzand efecte negative, confuzii, neliniste. Mintea umana are limitari naturale, care trebuiesc respectate si intelese, astfel incat fiinta umana sa ramana sanatoasa si echilibrata. Hrana, somnul si sexul trebuie sa fie intr-un perfect echilibru, pentru a putea obtine armonia si pacea mintii si a corpului.
Svadhisthana chakra acopera spectrul planului astral, la fel de bine si cel al fanteziei, sentimentului de inutilitate, bucuriei, geloziei, invidiei, socializarii, conformismului social.
Daca raportam cele scrise anterior la aceasta chakra, atunci fantezia va fi folosita cu mult succes in domeniul artelor.
Atunci cand lumea este perceputa printr-o minte orientata negativ, nimic nu mai incanta, nimic nu mai aduce placere, totul este pierdut.
Invidia si gelozia vin din dorinta de a poseda ceva ce detine altcineva, aducand in acest fel o stare distructiva si de anxietate, de neliniste.
O persoana activa predominant la nivelul lui svadhisthana chakra, pretinde adeseori ca este un print, un lord, un erou. Ea schimba rolurile, mentine respectul de sine si cavalerismul la cote inalte, insa in mod cert exista o diferenta majora intre eroism si cavalerismul adus de aceasta chakra. James Bond este tipul clasic al persoanei pe svadhisthana, cu tinuta mereu impecabila, mereu cuceritor, avand un curaj inconstient, rascandu-si viata adeseori in mod prostesc, fara a fi necesar. Tipul care alearga pe o motoreta cu 240 km/h, riscandu-si viata in mod inutil, avand un gen de curaj inconstient, adeseori doar pentru a impresiona pe cineva, pentru a atrage atentia este exemplul clasic de persoana pe svadhisthana.

Denumire alternativa: chakra sexualitatii
Locatie: situate la 3 degete deasupra sexului
Elemente: apa
Atribute: atasament, emotii, magnetism
Dorinte: familie si prieteni, socializare, procreere
Aspecte fundamentale: senzualitate
Simt predominant: gust
Organe de simt: limba
Organele de actiune: organele genitale
Simbol: Yantra portocalie, inconjurata de 6 petale, cu Luna in crestere
Prin meditatie si concentrare intense asupra acestei chakra, fiinta umana atinge abilitatea de oglindire a manifestarii, adica exact in acelasi fel in care Luna reflecta Soarele. Este binecunoscut faptul ca lumina Soarelui reflectata de Luna este polarizata, avand cu totul alte caracteristici.
Printr-o concentrare atenta asupra acestei chakra, omul va dobandi capacitati creative, controlul energiei sexuale, dobandind un prim nivel in pastrarea energiei creative acumulate, in transmutarea si canalizarea ei in teluri artistice, pentru imbunatatirea relatiilor sociale. Printr-un efort suplimentar de vointa, refuzand manifestarea energiei la acest nivel, dar transmutand-o la niveluri din ce in ce mai inalte, se poate accede la planuri superioare ale constiintei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*