Home » Vitamine » Vitamina K

Vitamina K

vitamina antihemoragica -filochinona-K1, naftochinona-K2, menadiona-K3
-functia de baza a acesteia este cuagularea sangelui;
-importanta in fuctionarea rinichilor;
-protejeaza oasele.
Vitamina K1 (filochinona)
-sintetizata de plantele verzi;
-actiune intensa,rapida si durabila;
-un bun cuagulant;
Vitamina K2 (menachinona)
-sintetizata de bacteriile florei intestinale;
-importanta pentru integrarea calciului in organism;
-previne depunerea de calciu in artere.
Vitamina K3 (menadiona)
-forma sintetica a K1 si K2;
-rol important in sinteza protrombinei hepatice;
-are un puternic efect antihemoragic.

Vitamina K face parte din grupul B de vitamine si este alcatuita, de fapt, din doua componente naturale : vitamina K, (fitochinona) si vitamina K2 (farnochinona – naftochinona).
K are un rol esential in coagularea rapida a sangelui, fiind indicata in oprirea hemoragiilor de orice natura, in diferite tulburari hepatice (icter, hepatita, insuficienta si ciroza hepatica), apoi in colite, urticarii, degeraturi, slabirea rezistentei capilare, diminuarea debitului menstrual, dupa tratamente cu antibiotice etc.

Vitamina K este alcatuita dintr-un inel chinonic de care este atasat un radical in pozitie laterala (notat cu R in ura 79-l); acesta variaza in functie de provenienta vitaminei. Vitamina Kj (filochinona) se gaseste in majoritatea legumelor, mai ales in cele cu frunze verzi, iar vitamina K2 este produsa de catre flora bacteriana intestinala, dar nu in cantitate suficienta pentru a asigura necesarul zilnic. Activitatea vitaminei K este legata structural de un compus simplu, 2-metil-l,4-naftochinona (menadiona). Menadiona se formeaza in intestin prin scindarea bacteriana a lantului atasat lateral. Dupa absorbtie, menadiona este convertita in organism in menachinona, compusul activ. Vitamina intra in alcatuirea unui sistem enzimatic microzomal specializat, care realizeaza y-carboxilarea posttranslationala a acidului glutamic, cu producerea de proteine din plasma, os, rinichi si urina, inclusiv a proteinelor precursoare ale factorilor de coagulare II, VII, IX, X si a proteinelor inhibatoare ale coagularii, C si S. Decesul prin hemoragii (in cazul deficientei) survine inainte ca deficienta celorlalte proteine carboxilate sa devină manifestă. Drogurile anticoagulante tip warfarina produc hipoprotrombinemie prin inhibitia y-carboxilarii proteinelor precursoare.In mod obisnuit, 80% din vitamina K este absorbita in limfa din intestinul subtire. Carenta poate surveni in asociere cu afectiuni care afecteaza absorbtia lichidelor. In plus, tratamentul oral cu antibiotice pe termen lung poate suprima temporar flora intestinala si prin scaderea productiei de vitamina K poate genera deficit in lipsa suplimentarii dietetice.
Nou nascutii au tendinta la hipotaminoza K si prezinta niveluri plasmatice scazute ale mai multor factori ai coagularii din complexul protrombinic. Asemenea deficiente se produc datorita rezervelor minime de vitamina K prezente la nastere, lipsei florei intestinale si unui aport limitat, dar nu e clar daca toti nou-nascutii ar trebui sa primeasca vitamina K (de rutina).
Determinarea de rutina a protrombinei trebuie efectuata inaintea oricarei interventii chirurgicale sau antepartum. Persoanele cu niveluri mai mici de 70% vor primi tratament cu vitamina K. Deficitul de vitamina K se poate separa de hipoprotrombinemia din bolile hepatice prin edentierea acumularii plasmatice a precursorilor protrombinici necarboxilati.
Necesarul zilnic de vitamina K

este de 1,5-2 mg. Carenta de aceasta vitamina provoaca hemoragii la nivelul mucoaselor si al creierului, indeosebi in urma tratamentelor indelungate cu antibiotice. Trebuie mentionat si faptul ca aceasta vitamina poate fi furnizata organismului si prin sintetizarea ei de catre flora microbiana intestinala (cca 50%). Intrucat antibioticele distrug flora intestinala sintetizatoare de vitamina K, se recomanda ca administrarea acestora sa se faca o data cu ingerarea de iaurt, lapte batut sau lapte acidofil. La nou-nascuti, organismul nu produce suficienta vitamina K, lucru ce explica diferitele hemoragii care apar frecvent in aceasta perioada, precum si necesitatea ca si in alaptarile artificiale sa fie adaugate, la alimentele respective, sucuri de rosii sau de alte vegetale continand vitamina antihemoragica.

Carenta de vitamina K

mareste timpul de coagulare a sangelui, care, in mod normal, este de 4-8 minute. Hipovitaminoza K se manifesta si prin aparitia de hematoame (hemoragii ale pielii), scurgeri de sange din nas (epistaxis), colite si diaree etc. Aceasta insuficienta vitaminica provoaca neajunsuri atat la nou-nascuti, cat si la adulti.

Vitamina K se dizolva in grasimi, e foarte sensibila la lumina, rezistenta la caldura si sensibila la oxidanti. De asemenea, ea este usor distrusa si prin congelarea alimentelor inainte de a fi date in consum, precum si prin rancezirea grasimilor care intra in alcatuirea alimentelor respective. Dintre dusmanii vitaminei K, mai fac parte si urmatorii: radiatiile si razele X, aerul poluat, aspirina si alte produse de sinteza (anticoagulante, cloramfenicol, cholestyramin, kanamicina, toate tipurile de penicilina, propantelina, biseptol, neoxazol, tetraciclina etc.).

Vitamina K1 se gaseste in urmatoarele alimente de origine vegetala: cartofi, fructe de catina alba, conopida (2-6 mg/100 g), fragi, grau nedecorticat, lucerna, macese, mazare verde, morcovi, ovaz, porumb, rosii, salata verde, spanac, ulei de soia, urzici, varza alba (3-4 mg/100 g) etc.

Vitamina K2 se gaseste in urmatoarele alimente de origine animala: carne de vita si de porc, splina, untura de peste, lapte si produse lactate (iaurt), galbenus de ou si, indeosebi, ficat de porc.

3 Responses to Vitamina K

  1. Good blog you’ve got here.. It’s hard to find excellent
    writing like yours these days. I really appreciate people like you!
    Take care!!

  2. I’ve heard the words “diamond pickaxe” and “gold ore” in
    my house more than I ever dreamed possible. And wondering if this
    meant anything, I dug deeper. Plus- were available via email on
    our call us page if you happen to need support or help.
    Soon they will mature and turn brown on top, then
    you can chop them down and replant the seeds.

    The aim would be to keep mining and changing into ores and
    materials to craft tools and product.

  3. Its such as you learn my thoughts! You appear to understand a
    lot approximately this, like you wrote the e book in it
    or something. I think that you could do with a few % to power the message house
    a little bit, however instead of that, this is wonderful blog.
    An excellent read. I will certainly be back.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*