Home » Alimentatie, Diete » Secretele longevității

Secretele longevității

De-a lungul timpului, oamenii au reusit să deprindă câteva obiceiuri sănătoase, care ulterior au fost demonstrate prin studii medicale de specialitate ca fiind factori de bază ai longevităţii. Încă din timpuri străvechi oamenii au încercat să găsească soluţii ciudate şi poţiuni magice pentru a înfrunta bătrâţetea şi moartea, dorindu-şi să rămână mereu tineri. Mai întâi şi-au dorit tinereţea pentru menţinerea tonusului funcţiilor vitale, al rezistenţei la stres şi oboseală, însă ulterior bătrâneţea a fost respinsă şi din cauza factorului estetic. Ce femeie nu fuge de riduri sau albirea părului?

Viaţa are multe variabile, cu greu vom putea ţine cont măcar de un procent mic dintre ele, astfel că fiecare gest, fiecare oră de suprasolicitare sau fiecare zi în care am mâncat nesănătos sau nu am facut sport se adună, la fel ca şi fumul fiecărei ţigări sau fiecare respiraţie din mediile sociale cu multe noxe toxice. În concluzie, aceste variabile nu pot fi prezentate într-un singur articol, nici într-un tratat, însă putem menţiona funcţiile de bază de care organismul are nevoie, secrete care ne asigură nu doar longevitatea, ci şi prelungirea tinereţii.

 

  • 1. Alimentaţia

 

Fiecare aliment sau altfel spus fiecare substanţă pe care o introducem în organism are un efect dominant şi important este ca acesta să fie unul pozitiv.
Este la modă acum să vorbim despre diete, însă ştim cu adevărat care sunt principiile unei alimentaţii corecte? Desigur, sunt spuse peste tot, dar noi tindem să nu le respectăm, ci, în schimb, să adoptăm o dietă care ne promite o slabire rapidă. Principiile corecte constau în a nu manca grăsimi animale (din carne de porc, vânat, iepure, ci doar pui şi peşte, dar şi grăsimi din lactate sau uleiuri naturale precum cel de măsline, chiar şi floarea soarelui dacă nu este încins(eventual nerafinat – brut), a evita pe cât se poate dulciurile (în special cele care conţin făină albă, orez alb, zahăr (se recomandă numai zahărul brut – brun), creme de prăjituri, frişca, prăjituri, torturi, biscuiţi, mai exact tot ce poate conţine combinaţia între grăsimi şi glucide, fiind însă admise zaharurile din fructe şi legume precum şi carbohidraţii cu absorbţie lentă din cerealele integrale), mezelurile sunt interzise, mancărurile prăjite de asemenea, precum şi toate combinaiile alimentare care asociază fie proteine cu grasimi (în special cele de origine animală), fie glucide cu grăsimi. Tot ceea ce mâncăm ne compune, nu degeaba se spune: “Suntem ceea ce mâncam”. Iată deci cât de important este ca în fiecare zi să fim atenţi la alimentaţie. O alimentatie corecta previne bolile, dar si obezitatea.

  • 2. Sportul şi masajul

 

Organismul are nevoie ca zilnic să fie bine oxigenat şi să deschidă cât mai multe capilare. Viaţa sedentară, transportul cu maşina personală, munca la birou, toate acestea limitează foarte mult mişcarea.

Sunt anumite zone ale corpului care nu au un flux sanguin constant, iar în stare de repaus, capilarele de la acest nivel sunt închise, sângele din aceste zone fiind astfel în cantităţi foarte mici. Aceste zone, care adesea sunt musculare (muşchii umerilor şi gâtului, de unde şi durerile de la acest nivel, cei ai coloanei lombare, ai trunchiului, etc) tind să se atrofieze, procesele de de îmbatrânire fiind potenţate. De asemenea, dacă o persoană, în mod normal nu practică sport, organismul acesteia nu va mai produce mult sânge pentru că ea nu are nevoie să-l mobilizeze. În stare de repaus, cum spuneam, multe capilare sunt închise, dar când activăm prin mişcare toate zonele corpului, cum se întamplă în alergare de exemplu, toate aceste capilare (vasele de sange cu cel mai mic calibru) se deschid, fiind brusc nevoie de o cantitate dublă sau chiar triplă de sânge pentru a satisface organele vitale, dar şi ţesuturile activate în mişcare.
Depozitele de sange se află în ficat şi splină şi de aceea la persoanele neantrenate, puse să facă brusc un efort, apar acele crampe abdominale care taie rasuflarea, pentru că se contractă capsula splinei şi ficatului pentru a stoarce sangele de la acest nivel, însa cum el este insuficient (persoanele au stil de viaţă sedentar), aceste capsule rămân contractate şi produc dureri foarte mari. Se recomandă întâi mersul uşor, la persoanele neantrenate, apoi rapid şi, treptat, cu alergări uşoare şi din ce în ce mai rapid, fără a urmări performanţa!.
Sportul are deci rolul de a oxigena toate părţile organismului, de a regla sistemul endocrin, de a reface tonusul ţesuturilor şi al musculaturii, de a reface poziţia scheletală, importantă în funcţionarea tuturor organelor prin poziţionarea lor, elimină hormonii de stres (cortizolul de exemplu), îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală şi tonusul sistemului nervos şi al sistemului limfatic, accelerează mecanismele de refacere, menţinând astfel organismul cât mai mult timp tânăr.

Masajul, un factor adjuvant extrem de important (prin el însuşi reprezintă un „antrenament” fizic al corpului uman), relaxează dar si intensifica circulaţia, fiind util după activităţile sportive. Efectuat singular nu poate avea efectele alergatului de exemplu, nu poate înlocui sportul. Şi, că tot vorbim de sport, acesta ajută şi la menţinerea siluetei.

 

  • 3. Somnul

 

Odihna este deosebit de importantă,îin timpul somnului fiind inhibate unele procese şi declanşate cele de reparaţie celulară, regenerare, refacere a sistemelor energetice, eliberarea tensiunilor psihice şi restabilirea echilibrului endocrin. Somnul cel mai bun e cel cu vise (descarcă şi tensiunile psihice) şi de durata a 7-8 ore pe noapte la adultul de vârsta a II-a, 10 ore pe noapte la copii şi bătrâni.

Nu în ultimul rând, somnul intermediar (aşa-numita moţăială) de 15-20 de minute are efecte extrem de benefice pentru refacerea rapidă a tonusului muscular şi a celui nervos.

 

  • 4. Exerciţiul minţii

 

Degeaba mănânci sănătos şi dormi bine daca nu îţi antrenezi şi mintea. Nu este o glumă, este demosntrat că cei care învaţă mult sunt mai longevivi, cu condiţia sa asocieze stilului lor de viaţă şi un program sportiv. Încercaţi să învăţaţi în fiecare zi ceva, să citiţi măcar 20 de pagini pe zi, vă va fi foarte util.

 

  • 5. Pozitivismul

 

Una din cele mai mari forţe pe care le avem este cea a minţii. Felul de gândire ne influenţează viaţa în mod fundamental, dar şi sănătatea. Se ştie că depresiile scad imunitatea, predispun la migrene şi la tot felul de infecţii, anxietatea duce la boli de inimă, etc. Ce se întamplă? Atunci când suntem anxiosi, depresivi, stresaţi, trişti, în organismul nostru se produc multe modificări, sunt secretate substanţe cu rol hormonal sau în activitatea sistemului nervos care epuizează sistemul energetic, scad activitatea celulelor şi de asemenea producţia de celule albe (cu rol imun) şi de anticorpi. Se cunoaşte deja că psihicul poate declansa diverse boli, existand o specialitate care se ocupă cu astfel de situaţii numită psihosomatica (psihologie medicală). Au fost numeroase cazuri în care, când medicii nu mai dădeau nici o speranţă de viaţă unor bolnavi, s-a produs vindecarea „miraculoasă”, cauzată de voinţa şi spiritul bolnavului, de credinţa sa nestrămutată în vindecare!

 

  • 6.Lucruri de evitat, dacă vrei să fii slab(ă)

1. Înfometarea – mănânc mai puţine calorii şi voi slăbi: fals. Organismul „înţelege” că nu are suficientă mâncare şi se pregăteşte, programat genetic de la strabunii noştri, pentru ceea ce se cheama “viitoare perioadă de foamete”. Aşadar începe să conserve tot ce are (surplusul de kilograme) şi să schimbe comportamentul persoanei respective în aşa măsură încât să nu mai consume. Persoana devine lipsită de energie, nu mai are chef să înterprindă tot felul de activităţi, mersul devine neplăcut, liftul o necesitate vitală, statul o placere foarte mare… de sport nu se mai pune problema, oboseşte şi dacă urcă un etaj.

 

2. Mâncatul haotic. Programul de muncă de zi cu zi ne agită şi ne determină să mâncăm haotic, atât din punct de vedere al orei la care mâncăm, cât şi din acela al calităţii mâncării. Toate acestea crează de asemenea un haos energetic ce finalizează cu un “stres” alimentar, materializat prin kilogramele care fie sunt luate în plus, fie nu reuşim să le eliminăm.

 

3. Combinaţia de grăsimi sau glucide cu… proteine. De exemplu: cartofi prăjiţi (glucide, plus oxidanţi periculoşi), cu carne (friptura-proteine), pâine (glucide) cu ouă (proteine), pâine (glucide) cu mezeluri (proteine), sau, şi mai şi: sandwich-ul cu caşcaval (grăsimi), pâine (glucide) şi mezeluri (proteine).

 

4. Numărul meselor şi orele de mâncat.

Sunt numeroase persoanele care nu mănâncă decât o singură dată în cursul zilei. Sunt cele mai obeze! De regulă li se face o foame „cumplită” în cursul nopţii şi „bagă la ghiozdan” cât cuprinde, fără număr şi socoteală (cunosc, din proprie experienţă!)

Japonezii au un proverb pe această temă: „Masa de dimineaţă o mănânc singur, masa de prânz o mănânc cu prietenii, iar masa de seară o dau duşmanilor!”

Aşadar, ce este de făcut:

-        mâncaţi cât mai multe mese ziua;

-        nu mâncaţi noaptea, preferabil nici seara;

-        mâncaţi consistent dimineaţa;

-        puteţi lua o gustărică, preferabil fructe şi o cafea sau ceai la ora 10,000-11,00;

-        mâncaţi ponderat (ciorbă, tocană sau friptură,etc., salate, fructe) la masa de prânz;

-        puteţi lua încă o gustărică la ora 16,00 (recomandabil fructe, ceai, cafea);

-        ultima masă, la ora 18,00 , extrem de frugală, lapte sau iaurt (ori sana sau chefir), fructe;

-        la toate mesele: reduceţi sau chiar eliminaţi consumul de pâine şi paste albe;

-        recomandabil este să nu mai mâncaţi după ora 18,00 , dar dacă sunteţi activ(ă) în continuare şi „crăpaţi” de foame, puteţi consuma fructe proaspete (recomand mere, pere, fructe de pădure).

 

Mâncaţi disociat!!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*