Home » Alimente de baza, Plante, Substante » Efectele consumului de ceai verde

Efectele consumului de ceai verde

Ceaiul verde este pe cale sa devina o legenda datorita proprietatilor care ar putea ajuta in tratarea diabetului zaharat si a artritei reumatoide.
Compozitia ceaiului verde este formata din uleiuri esentiale, teina, tannini catechici, aminoacizi, vitamina C, proteine, calciu, fluor si altele. Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.
Ceaiul verde este apreciat din timpuri stravechi pentru proprietatile sale benefice. Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca ceaiul verde are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.
Indicatii terapeutice ale ceaiului verde:
- tratamente de slabire
- intarzie imbatranirea prematura a tenului
- reduce formarea tartrului dentar si stopeaza aparitia cariei dentare, datorita fluorurilor si taninurilor continute
- obezitate, greutate in exces
- oboseala intelectuala sau fizica
- retinerea apei in organism
Ne vom indrepta atentia in cele ce urmeaza asupra efectelor pe care le are ceaiul verde in cazul persoanelor cu diabet zaharat si artrita reumatoida.
Pacientii cu artrita reumatoida si diabet zaharat pot servi ceai verde cu incredere deoarece o parte din legenda a fost dovedita in laborator. La doua conferinte recente, doua grupuri de cercetatori au prezentat date interesante referitoare la un compus gasit in ceaiul verde si anume epigalocatechina-3-galat (EGCG).
Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au demonstrat ca EGCG reduce productia de molecule specifice care contribuie la inflamari provocand daune articulatiilor persoanelor cu artrita reumatoida. Cercetarea s-a axat pe un tip de celule numit fibroblast sinovial, care ajuta la lubrifierea (ungerea) mucoasei din articulatii. In mod normal, aceasta mucoasa mentine miscarile articulatiilor line si nedureroase.
Dar in unele tulburari reumatice, molecule de tipul interleukina-1b stimuleaza fibroblastele sinoviale pentru a produce alte molecule care dau startul sau prelungesc procesul de inflamare si de distrugere a articulatiilor. Aici este momentul in care ceaiul verde isi face simtita prezenta. Atunci cand cercetatorii au prelevat fibroblastele sinovial, le-au tratat cu EGCG si apoi le-au stimulat cu interleukina-1b, au constatat o reducere semnificativa a producerii de molecule de erodare a osului.
Alte studii recente sugereaza ca, daca aveti diabet zaharat, ceaiul verde ar putea fi benefic. Cercetatorii de la Institutul Karolinska din Suedia au comparat efectele EGCG cu cele ale medicamentului antidiabetic Avandia pe sobolani cu diabet zaharat. EGCG a imbunatatit nivelurile glucozei precum si cantitatea de insulina pe care acestia au avut-o ca raspuns la sarcina de glucoza. EGCG nu a fost la fel de puternic ca Avandia, dar a avut cateva efecte benefice similare.
Aceste prime rezultate, precum si alte studii despre ceai verde si EGCG vor deschide cu siguranta noi orizonturi in cercetare. Aceste studii nu dovedesc inca faptul ca ceaiul verde trateaza artrita sau diabetul zaharat la oameni, studiile de cercetare aflandu-se in fata incipienta si totodata este prea devreme pentru a recomanda EGCG ca medicament sau supliment alimentar.
Sunt necesare mai multe informatii despre cum functioneaza administrat la oameni si daca are efecte secundare neanticipate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*