Home » Alimentatie, Alimente de baza, Diete, Tratamente » Ce sunt inflamaţiile şi ce alimente consumăm pentru a le evita

Ce sunt inflamaţiile şi ce alimente consumăm pentru a le evita

Inflamatia apare atunci cand sistemul de aparare al organismului lupta cu o infectie, cu un factor iritant sau cu celule bolnave.
Infectiile cu bacterii sau cu virusuri declanseaza un raspuns inflamator acut, boli cronice, precum artrita, astmul, sindromul colonului iritabil, intretin inflamatia la nivelul organismului. Alimentele antiinflamatorii ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva bolilor si incetinesc procesul de imbatranire. Simptomele clasice ale inflamatiilor sunt umflaturile, roseata si durerea.
Expertii nutritionisti considera ca alimentele pe care le consumam au impact in declansarea inflamatiilor.
Alimente ce trebuie evitate
O alimentatie de tip junk-food, bogata in grasimi, carne, zahar si alimente foarte procesate cresc potentialul de inflamatie din corpul tau. Limiteaza drastic consumul de acizi grasi trans si grasimi saturate prin reducerea de alimente foarte procesate, carne rosie, alimente bogate in grasimi si carne procesata, precum sunca si carnati. Renunta la faina alba rafinata din paine si paste fainoase si inlocuiti-le cu cereale integrale 100%.
Elimina adaosurile de zahar prin scaderea consumului de sucuri dulci, produse de patiserie, bomboane, deserturi bogate, si cereale indulcite. O alta posibila sursa de inflamare provine din grupa de alimente care includ cartofii si vinetele. Aceste legume contin o substanta chimica alcaloida numita solanina, care poate declansa dureri la unele persoane.
Desi pana in acest moment nu exista un rezultat oficial din partea cercetatorilor despre cat de mult afecteaza consumul de cartofi si vinete, unele persoane afirma ca simptomele de dureri si inflamatii dispar odata cu eliminarea acestora din alimentatie.
Alege alimentele antiinflamatorii
Grasimi si uleiuri
Omega-3 acizi grasi se gasesc in uleiurile de peste, seminte de in, ulei de rapita si seminte de dovleac. Consumul de grasimi mononesaturate gasite in uleiul de masline, avocado si nuci a fost legata de reducerea riscului de boli cardiovasculare. Alte uleiuri sanatoase includ ulei de tarate de orez, ulei din seminte de struguri si ulei de nuca.
Fructe
Fructele sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti.
Ciresele – printre cele mai puternice antiinflamatoare naturale, datorita antocianilor pe care ii contin.
Afinele – un compus din afine, numit antocianina, este responsabil pentru proprietatile lor anti-inflamatorii.
Papaya – contine enzimele papaina si chimopapaina dar si vitaminele C si E care reduc inflamatia in organism.
Alte fructe cu efect antiinflamator: avocado, mere, coacaze, ananas, kiwi, lamaie, portocale, capsuni, zmeura, struguri, prune, grapefruit, pepene rosu.
Legume
Legumele sunt bogate in vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si substante fitochimice.
Usturoiul – reduce inflamatia si durerea in organism, datorita compusilor sulfurati pe care ii contine.
Alte legume cu efect antiinflamator: ardei gras, broccoli, varza, salata verde, conopida, ceapa, praz, masline, spanac, gulii, rosii, fasole verde.
Surse de proteine
Posibile surse de proteine antiinflamatorii includ carnea slaba de pasare de curte, pestele si fructele de mare.
Dintre speciile de pesti, consumati: cod, hering, somon, pastrav, sardine, ton, macrou, ansoa.
Soia si alimentele din soia precum tofu (branza din soia) si tempeh (boabe de soia fermentate cu mucegaiuri), impreuna cu alte legume, pot fi utilizate ca surse de proteine pe baza de plante.
Ierburi
Dintre ierburile cu efect antiinflamator amintim: busuioc, menta, oregano, patrunjel, rozmarin, cimbru, ghimbir.
Bauturi
Corpul tau are nevoie, in principal, de apa. Bea apa plata, apa minerala imbuteliata sau suc de fructe 100%, in special sucul de cirese, ceai de plante, suc de legume cu continut scazut de sodiu si lapte cu continut scazut de grasime sau fara grasime.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*